OUDE KERK


Opdrachtgever:
Protestantse Gemeente Stede Broec
Medewerking met:
Denominatie:
Protestant
Jaar:
2013
 

Vanuit het gangpad

Overzicht

Liturgisch centrum

Zicht op de kansel

Detail hardsteen

Paaskaarskandelaar

Ga naar Kandelaar

Tafel met kandelaars

Ga naar Avondmaalstafel
 

De Oude kerk aan de Zesstedenweg te Grootebroek

De kerk is voorzien van een houten tongewelf, een preekstoel met bijbehorend achterschot en klankbord XVIIc, doopboog XVIId. Doopbanken en doophek 1690. Predikantslezenaar 1749, voorzangerslezenaar en blakerarmen XVIId.

Het nieuwe liturgisch meubilair bestaat uit: de avondmaalstafel, de lezenaar, de paaskaarskandelaar, de adventskandelaar, 1 set piëdestals en houder voor devotie kaarsen, zo ontworpen dat het goed samengaat met het bestaande meubilair namelijk: het mooie doophek met doopschaal en de preekstoel.

Gekozen is voor massief eiken met een mooie donkere beits en Belgisch hardsteen voor het tafelblad en de kleine kandelaren, passend bij de oude vloer en in combinatie met de bestaande stoelen.

 

Op 30 augustus 2013  was het dan zover. Pim heeft ons hartelijk ontvangen in zijn kantoor.

Een jaar eerder is de commissie Liturgisch Centrum aan de slag gegaan met de opdracht meubilair te laten ontwerpen voor onze “Oude Kerk”  te Grootebroek.

Via een folder en de website kwamen we in contact  met Pim van Dijk Designs in Zutphen.

 Waar wij al een jaar op papier mee bezig waren konden wij nu in “levende lijve” bekijken.

Hij bracht ons naar de meubelmaker en de steenhouwerij.

Eerst naar de meubelmaker, ergens buiten Zutphen in een zogenaamde boerderij. Wij waren verrast, niet alleen door de plek, maar binnen in een schuur stonden de tafel, lezenaar en kandelaar op ons te wachten. We waren gegrepen door de pure stukken eikenhout, nog niet gebeitst, zo stoer, eigenlijk niet te beschrijven. Zo mooi! Wij hebben met elkaar de beits afgesproken, iets minder mat dan het proefstukje.

Het blad werd met een takel omhoog gehesen en in de open ruimte binnenin konden we de wielen zien. Door aan een blokje en koord te trekken kan de tafel rijden.

We hebben ons aan de lezenaar staan  te vergapen. De glazen standaard voor de boeken kan in drie standen en het voetenbankje klapt prachtig naar binnen. Het  valt eigenlijk niet op. Wij waren onder de indruk.

Met het tafelblad op de auto van Pim reden we naar de  steenhouwerij. Hier hebben wij definitief een keuze gemaakt voor de steen als afwerking van het blad. Wij hebben gekozen voor de gezoete steen, i.p.v. de `gebrande` steen. De kaarsenbakken, waarin de perspex  kaarsenhouders staan (ook al zo mooi) en en blokje waar de adventskaarsenstandaard opstaat worden ook in de gezoete steen uitgevoerd.

We hebben nog foto’s gemaakt en van pure vreugde heeft de commissie na afloop aan de IJssel  goed glas wijn gedronken op de goede afloop.

Zondag 13 oktober werd het liturgisch centrum in gebruik genomen. Ook Pim van Dijk was hierbij aanwezig. Na afloop van de dienst stond  hij op afstand, met een ”big smile” de gemeenteleden te observeren en felicitaties in ontvangst te nemen.

Het zal in het begin nog wel even wennen zijn aan de opstelling van de stoelen en het gebruik van het meubilair. Het voelde goed Pim, 13 oktober. Bedankt! "   

Commissie liturgisch centrum