DE HERVORMDE KERK LAREN


Opdrachtgever:
Protestantse gemeente te Laren
Medewerking met:
Denominatie:
Hervormd
Jaar:
2003 - 2006
 

De opstelling van de stoelen

De kerk in het begin van de avond

Een eerste doopviering

Een eerste doopviering

Het vloerpatroon

De inrichting

De tafel - ontwerp en productie Rene Bruns

Gedachtenis tak van brons

Ga naar Gedenken
 
De Waterstaatkerk in het centrum van het dorp Laren (Gld) dateert uit 1835.
 
Het gebouw is in 1945 zwaar beschadigd. In 1949 werd het heropend. De kerk werkt op diverse gebieden samen met het naastgelegen zalencentrum ´t Kruispunt, dat deel uitmaakt van het Gelderse Kulturhus. 

In 2003 wordt Pim van Dijk gevraagd een meer functionele indeling te ontwerpen voor de kerkzaal. Bij het bestuderen van oude tekeningen komt naar voren dat deze in 1835 heel anders was ingedeeld. Zo bleek de kansel in de oude situatie aan de zijmuur te staan en was de ingang van de kerk oorspronkelijk aan de noordoost zijde. Het kerkbestuur wil deze situatie zo veel mogelijk respecteren. Dat komt in het ontwerp voor een vernieuwende liturgische inrichting goed uit. Zijn voorkeur gaat uit naar een centrale opstelling, zodat voorganger en gemeente samen optimaal betrokken zijn bij de viering.

Liturgisch vormgeven betekent ook dat er gekeken wordt naar de sfeer in de kerk en het effect daarvan op de bezoekers. Er wordt een kleuradvies opgesteld. De prachtige lichtgrijsblauwe kleur van de plafondbalken dient als uitgangspunt voor warme natureltinten op het houtwerk van lambrisering en kozijnen, met randjes in goudkleurig beige. Temperatuur en licht worden gemoderniseerd. Warmteregeling vindt plaats door vloerverwarming aangevuld met straalverwarming in het plafond. De ramen krijgen elektrisch te bedienen rolzonwering en blinderende gordijnen. De sfeervolle 19e eeuwse kroonluchters worden hergebruikt, en aangevuld met directe verlichting zodat er voldoende leeslicht is. De ruimte wordt uitgelicht met indirecte koof verlichting.